Haber

Myanmar’ın 2026 ASEAN başkanlığı iptal edildi

Myanmar’ın 2026 yılında Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’nin (ASEAN) dönem başkanlığını devralmasına izin verilmeyeceği bildirildi.

ASEAN 43. Zirvesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da devam ederken, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. 2026 dönemi başkanlığını devralmaya hazır olduklarını açıkladılar.

Marcos, 2026 yılında zirveye ev sahipliği yapan Myanmar’ın neden yerini kaybettiğine ilişkin detay vermezken, isimlerinin açıklanmasını istemeyen ASEAN’dan iki diplomat Associated Press’e (AP) açıklamalarda bulundu.

Diplomatlar, Myanmar’ın dönem başkanlığına izin verilmeyeceğini belirterek, bu durumun Myanmar’da yaşanan iç karışıklıklar ve batılı ülkelerin ülkedeki cunta yönetimini tanıyamamasıyla ilgili olduğunu belirtti.

Myanmar’da çözüm eksikliği endişe kaynağı

Ev sahibi Endonezya’nın Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, dün ASEAN Zirvesi öncesinde üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısında Myanmar’daki çıkmaza ilişkin endişelerini dile getirdi.

Myanmar’da devam eden iç çatışmanın ASEAN’ın sorun çözme yeteneği ve etkinliğini sorgulayacağına işaret eden Marsudi, “ASEAN ancak Myanmar’da barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşabilirsek tam güçle ilerleyebilir.” dedi.

Marsudi, dışişleri bakanları olarak 5 maddelik barış planını kapsamlı bir şekilde gözden geçireceklerini ve cumhurbaşkanlarına tartışacakları bir teklif sunacaklarını belirtti.

Darbe sonrası Myanmar için çözüm önerisi

Myanmar ordusunun 1 Şubat 2021’de Aung San Suu Kyi liderliğindeki Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) hükümetini devirerek yönetimi devralmasının ve barışçıl protestoların kanlı şekilde bastırılmasının ardından ASEAN ülkeleri krizin sona erdirilmesine yönelik diplomatik çalışmalara öncülük etti.

Ülkedeki durumun istikrara kavuşturulması için öne sürülen 5 unsurlu planda ASEAN üyeleri, şiddetin derhal durdurulmasını, insani yardım sağlanmasını, taraflar arasında diyalog başlatılmasını, ASEAN özel temsilcisinin arabulucu rolünü üstlenmesini önerdi. ve özel temsilcinin ülkeyi ziyaret ederek tüm taraflarla görüşmesi gerekiyor.

Askeri yönetimin ülkedeki diyalog ve gerilimi azaltma yönünde verdiği sözleri yerine getirmemesi ve siyasi krizi çözmek için atanan ASEAN Özel Elçisi Yerevan Yusuf’un devrik lider Suu Kyi ile görüşmesinin engellenmesi nedeniyle sorunu çözme çabaları başarısızlıkla sonuçlandı. ve diğer tutuklu isimler.

Askeri cuntanın lideri General Min Aung Hlaing, görevden alınan cumhurbaşkanı Suu Kyi ile müzakerelere başlama sözü verdi ancak daha sonra anlaşmaya uymadı. ASEAN daha sonra genelkurmay başkanının zirve toplantılarına katılmasını yasakladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu